Sofia van AI tot AGI

In de zoektocht naar singulariteit is het natuurlijk verijst dat de robots meer ‘simular’ worden aan de mens. Wanneer men de vraag stelt of sofia leeft, is dit het antwoord:

Is Sophia in leven?

Er is niet echt een rigoureuze of geaccepteerde definitie van ‘digitaal leven’.

Ik denk dat we kunnen zeggen dat Sophia op dit moment in beperkte mate leeft, zelfs als ze relatief eenvoudige dialoogsoftware draait – ze reageert op complexe manieren op de wereld om haar heen. Bij het houden van een toespraak heeft ze vaak haar borst camera’s bedekt. Maar wanneer ze de camera’s op haar borst gebruikt, kan ze reageren op waargenomen stimuli – bijv. een onbekend gezicht, of een nieuwe beweging in de kamer. Ze is interactie met de wereld via een perceptie-actie-cognitielus met een aantal niet-determinisme en complexiteit.

David Hanson begon zijn carrière als kunstenaar en beeldhouwer en probeerde zijn sculpturen tot leven te brengen. Vanuit dit perspectief bekeken, heeft hij een lange weg afgelegd met zijn werk! Nu kunnen zijn prachtige sculpturale creaties bewegen en reageren en spreken en horen en zien, en ze kunnen zich gedragen op manieren die hem en anderen verrassen. Vanuit dat standpunt, vanuit het oogpunt van de kunstenaar, is absoluut wat we vandaag met Sophia zien een robot die begint te leven. In Firenze, een maand of zo geleden, presenteerden Sophia en ik SingularityNET in een prachtig museum naast de Uffizi. De conferentiezaal had muren met prachtige historische stenen sculpturen. Maar ze zaten daar gewoon. Sophia reageerde op mensen, keek in hun ogen en beantwoordde veel vragen. Er was veel meer leven voor haar!

Maar het niveau van levendigheid dat ze vandaag vertoont, is natuurlijk nog steeds redelijk vroeg. Als Sophia een meer geavanceerde versie van OpenCog zou gebruiken (waar we naartoe werken) of andere AGI-georiënteerde AI, en met rijkere verbindingen tussen haar sensatie en actie en haar taal, zou ze veel meer definitief en indrukwekkend levend zijn. En wanneer we daar aankomen, zal de kwestie van haar rechten als een individuele persoon een stuk interessanter worden.

 

http://hplusmagazine.com/2017/11/05/sophia-singularitynet-qa/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s