Wat is data

Onderaan de pagina zie je de link naar de originele website.

Het laatste jaar is het begrip ‘data science’ snel bekender geworden. Sommigen stellen dat statistiek binnenkort een ‘sexy’ baan zal zijn. Ook het feit dat steeds meer apps datagedreven zijn, geeft aan dat data, en zeker Big Data, belangrijk wordt. Maar waarom opeens al die aandacht voor statistiek en data? Wat is data science en wat doet een data scientist?

Bijna elke e-commerce applicatie is een datagedreven applicatie. Er is een database achter de webpagina, middleware die communiceert met andere databases en er zijn datadiensten (zoals credit card processing, bankbetalingen, etcetera). Maar het slechts ‘dom’ gebruiken van beschikbare data is niet wat we met data science bedoelen. Data science is het genereren van nieuwe data uit bestaande data. De uitkomst is dus geen dienst maar een informatieproduct.  Data science maakt de creatie van nieuwe dataproducten mogelijk.

“Crispr techniek” bewerkenBedrijven als Google, maar ook Facebook en LinkedIn weten als geen ander hoe je uit bestaande informatie, nieuwe waardevollere informatie kan creëren. Het zijn producenten van allerlei informatieproducten, die ze creëren uit de data die alle gebruikers hen (gratis) toevertrouwen. Ook Amazon bewaart van elke aankoop de kopersinformatie en weet waarnaar je gezocht hebt en combineert al je interesses tot een ‘dataprofiel over jezelf’. Een klant is geen persoon meer, maar een dataproduct dat continu data genereert. Een steeds langere sliert van data, elke keer als ‘het dataproduct’ inlogt.

 

http://www.vmware.com/go/FUS_RN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s